De Secretarisvogel

Je zou het misschien niet zeggen, maar Nederland zit vol met secretarisvogels: mensen in strategisch complexe functies zoals secretarissen. Doordat ze onder verschillende namen schuilgaan, doorgaans de enige zijn in een organisatie en zich vaak achter de schermen bewegen vallen ze (als groep) alleen niet zo op.

Secretarissen staan bekend onder functienamen als bestuurssecretaris, beleidsadviseur, gemeentesecretaris, beleidsmedewerker, politiek assistent, projectsecretaris en zelfs commissiegriffier – om er maar een paar te noemen. Zowel de inhoudelijke als strategische invulling kan enorm verschillen en er is geen eenduidige functieomschrijving van wat een secretaris precies is en doet. Iedere organisatie – en secretaris – geeft er zo zijn eigen draai aan. (Voor het gemak heb ik het in deze blog steeds over ‘de secretaris’.)

De secretarisrol kan op momenten behoorlijk eenzaam voelen. Veel informatie is vertrouwelijk en aangezien de secretaris vaak de enige van zijn soort is in de organisatie, is er doorgaans niemand waarmee hij of zij in alle openheid kan sparren en reflecteren over zaken waar hij of zij tegenaan loopt. En dat is nou juist zo belangrijk!

Daarnaast is er relatief weinig geschreven over de rol van de secretaris. En wat er is richt zich veelal op de praktische uitvoering en het formele takenpakket – en dan met name van de bestuurssecretaris. Er wordt nauwelijks ingegaan op de verschillende soorten en niveaus van secretarissen, de dynamiek van de functie en de complexiteit van de omgeving waarin zij zich bewegen.

Als De Secretarisvogel wil ik aan de hand van (persoonlijke) ervaringen, opmerkingen, suggesties, gesprekken, boeken, artikelen etc. secretarissen inspireren in de uitvoering van hun werk en uitdagen tot (zelf)reflectie op hun rol en de omgeving waarin zij zich bewegen. Deze blog gaat in op allerlei thema’s waarmee je als secretaris te maken kunt krijgen. Suggesties en reacties zijn van harte welkom!

De Secretarisvogel

De Secretarisvogel is een initiatief van Spiegelhuis advies en coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s