Over De Secretarisvogel

secretary-bird-info0De Secretarisvogel is een statige vogel. Hij staat stevig op zijn hoge poten. Zo kan hij het speelveld mooi overzien. Kijkend door zijn oranje bril streeft hij naar resultaat, met zijn zwarte pennen schrijft hij er lustig op los en met zijn witte borst houdt hij het proces en de natuurlijke weg goed in de gaten. De Secretarisvogel ziet waar de tijd rijp voor is en creëert ruimte voor energie, inspiratie en de kracht van mensen.* De Secretarisvogel opent nieuwe deuren. Als je De Secretarisvogel tegenkomt dan is de boodschap: ‘Sta flink op eigen poten. Hou je kranig.’**

De secretarisrol kan op momenten behoorlijk eenzaam zijn. Veel informatie is vertrouwelijk en aangezien de secretaris vaak de enige van zijn soort is in de organisatie, is er doorgaans niemand waarmee hij of zij in alle openheid kan sparren en reflecteren over zaken waar hij of zij tegenaan loopt. En dat is nou juist zo belangrijk!

Daarom heb ik De Secretarisvogel in het leven geroepen. Gestart als blog, maar al snel uitgegroeid tot een onderneming gericht op het inspireren, coachen, trainen, adviseren en tijdelijk vervangen of ondersteunen van mensen in secretarisrollen. Met De Secretarisvogel wil ik bijdragen aan bewustwording bij mensen in secretarisrollen dat wat zij doen echt een vak apart is en wat het belang en de mogelijkheden van de rol zijn. Daarbij wil ik mensen in strategisch complexe rollen ondersteunen en inspireren om succesvol en met plezier met vraagstukken om te gaan. Ik doe dat door het creëren van inzicht en overzicht, reflectie en met behulp van praktische handvatten en methodes. Bij De Secretarisvogel kan je terecht voor:

  • inspiratie en reflectie, zoals coaching, intervisie, Dag voor de Secretaris, blog, leesvoer e.d.;
  • allerhande voorkomende secretariswerkzaamheden, zoals het schrijven van een jaarplan, evaluatie of visiedocument;
  • praktische ondersteuning, zoals een format voor implementatie en monitoring van governance;
  • advies, bijvoorbeeld m.b.t. de invulling, positionering van een secretarisrol in de organisatie, de overlegstructuur/-cultuur en visievorming/-naleving;
  • interim secretariswerk.

‘De Secretarisvogel’ is een initiatief van Laura Bos.

Bronnen:
* Volgens Spiral Dynamics van Clare W. Graves et al. en de kleurentypologie van Leon de Caluwé en Hans Vermaak, beide uitgelicht in Perrée, Caroline, 2014. Volgen voor Gevorderden.

**Beerlandt, Christiane. 2003. Als de Dieren spreken konden: oersymboliek in droom en werkelijkheid; Psychologische betekenis voor de mens.

Afbeelding secretarisvogel: http://s.hswstatic.com/gif/willow/secretary-bird-info0.gif

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s