Een blik op het onzichtbare

‘Het (h)erkennen van en werken met dat wat niet zichtbaar is ervaar ik als interim secretaris, coach en trainer van secretarissen als een van de belangrijkste aspecten om mijn werk goed te doen.

Een jaar of tien geleden slenterde ik door Florence. Ik liep langs het Palazzo Strozzi, waar de expositie ‘A Look into the Invisible’ plaatsvond. Het werk van surrealist Georgio De Chirico stond hierin centraal, met als topstuk ‘Het Enigma van de Aankomst en de Namiddag’ (L’énigme de l’arrivée et de l’après-midi). Ik werd diep geroerd door dit schilderij en herinner mij dat ik er eindeloos naar heb gekeken. Zelfs (of misschien wel juist) als verkleurde, verfromfraaide ansichtkaart op mijn bureau maakt het beeld nog dagelijks indruk. In ‘het Enigma’ ervaar ik complexiteit, schoonheid en mysterie van het onzichtbare. Van het onzichtbare waarmee secretarissen dagelijks te maken hebben.

kaart bureau de chirico

Georgio de Chirico (1888-1978), L’énigme de l’arrivée et de l’après-midi. Kaart van Palazzo Strozzi.

Het (h)erkennen van en werken met dat wat niet zichtbaar is ervaar ik als interim secretaris, coach en trainer van secretarissen als een van de belangrijkste aspecten om mijn werk goed te doen. Dat wat onzichtbaar is, dat is volgens mij waar het gebeurt: in relaties, processen, vraagstukken, verlangens, verhalen, gebeurtenissen… Op individueel en organisatieniveau. Dit is waar de betekenis zit, wat ons drijft en waar ruimte zit. Ruimte om te ontmoeten, ontwikkelen, veranderen, verbinden.

In mijn ervaring liggen aan praktische vraagstukken vaak onzichtbare vraagstukken ten grondslag. Door ruimte te geven aan deze onzichtbare vraagstukken en deze te betrekken, worden alternatieven zichtbaar en ontstaan nieuwe oplossingen. Als olievrouwtje/-mannetje en spin-in-het-web is het omgaan met dat wat onzichtbaar is, maar wel van invloed, een basis om goed invulling te geven aan jouw secretarisrol. Door je erin te verdiepen, verfijn je jouw gevoel en inzicht voor wat nodig, mogelijk en passend is. Loop je in jouw rol tegen een praktisch vraagstuk aan? Dan kan het dus waardevol zijn om eens te verkennen welke onzichtbare vraagstukken en processen hierin mogelijk een rol spelen.

In je persoonlijke en professionele ontwikkeling in jouw secretarisrol is het (h)erkennen en werken met het onzichtbare in de organisatie in alle denkbare verschijningsvormen volgens mij dus heel belangrijk. Je kunt hieraan werken door jezelf steeds uit te dagen vanuit uiteenlopende perspectieven en met verschillende werkwijzen op jouw rolinvulling te reflecteren, hierover te sparren en door kennis en ervaringen uit te wisselen. Een oefening als het reflecteren op een schilderij kan al interessante inzichten opleveren!

Om op te broeden

  • Wat kenmerkt voor jou ‘het onzichtbare’ in jouw organisatie?
  • Welke herinneringen, associaties, beelden worden door mijn verhaal of het schilderij ‘Het Enigma. . ‘ bij jou ‘getriggerd’? Wat kan je dit vertellen over wat je belangrijk vindt?
  • Als jij een schilderij of beeld zou kiezen om een aspect in jouw rol te illustreren, wat zou dat dan zijn. En waarom?

Wil je je ontwikkelen in het effectief omgaan met de ‘onzichtbare’ aspecten in jouw rol? Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van bijvoorbeeld coaching, sparring, workshops en intervisie. Neem gerust contact op. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s