over mij – Laura Bos

2018-P008-655LBMijn naam is Laura Bos en ik ben de oprichtster van De Secretarisvogel. Vanuit een focus op rolbewustzijn nodig ik secretarissen van diverse pluimage uit om vanuit verdieping, (zelf)reflectie, verbinding, zingeving en moed hun rol zo goed en betekenisvol mogelijk in te vullen. Ik wil graag bijdragen aan het bewustzijn van secretarissen én ‘hun’ organisaties van wat zij in hun unieke en betekenisvolle rol voor een organisatie kunnen betekenen. Hiervoor maak ik gebruik van werkwijzen en interesses die dicht bij mij liggen, zoals het ontdekken en vertellen van verhalen, natuur, wandelen, paarden, filosofie en de historie van de secretarisrol: een waardevolle, veelzijdige en innovatieve rol met (kleur)rijke historie die teruggaat tot het oude Egypte!

Hoe ik hiertoe ben gekomen? Een jaar of zeven geleden merkte ik dat ik niet zeker wist of de weg die ik was ingeslagen wel bij mij paste. Ik werkte als bestuurssecretaris en hoewel ik het over het algemeen naar mijn zin had, knaagde er toch iets… Ik besloot om op avontuur te gaan en om, weg van alles, mezelf tijd en ruimte te gunnen om te ontdekken wat ik zou doen als niets hoeft. Waar ik over na zou gaan denken, wat ik als vanzelf op zou pakken, welke plannen, ideeën en dromen op zouden komen, wat ik zou missen…

Vastbesloten én met een brok in mijn keel zegde ik mijn leuke baan en fijne woning in Amsterdam op, kocht een paard met gebruiksaanwijzing en vertrok vervolgens naar Frankrijk om als werkstudent met paarden aan de slag te gaan bij Haras Naturel du Plessis, een centrum voor ‘natural horsemanship’.

Als ‘working student’ genoot ik van mijn sabbatical met paarden, de natuur en het werk buiten. Ik verdiepte mij in het gedrag en trainen van paarden én hun mensen en ontwikkelde mijn vaardigheden verder in het coachen van mensen met behulp van paarden, waarvoor ik enkele jaren eerder al een opleiding volgde. Verder legde ik als vanzelf verbindingen achter de schermen en pakte ik de organisatie van de jaarlijkse open dag op – het bloed kroop waar het niet gaan kon – en begon ik te fantaseren over een eigen praktijk, gericht op (interim) secretariswerk en het ondersteunen en adviseren van secretarissen.

Na 14 maanden vond ik het tijd om terug te gaan naar Nederland. Inmiddels twee paarden rijk en vol ideeën ben ik naar de Veluwe verhuisd en gestart met mijn eigen adviespraktijk.

De Secretarisvogel werd geboren als blog en groeide als snel uit tot mijn huidige praktijk. Vanaf de eerste blog staat de vraag centraal ‘wat kenmerkt en betekent de secretarisrol?’ – een vraag die ik blijf stellen, die mij blijft boeien en die de kern vormt van alle activiteiten van De Secretarisvogel.