over mij – Laura Bos

Mijn naam is Laura Bos en ik ben de oprichtster van De Secretarisvogel. Hieronder vertel ik je in een notendop graag iets over mijn achtergrond.

Mijn achtergrond ligt in Bestuurskunde en Asia-Studies, beide afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. In mijn studies richtte ik mij op het functioneren en de toegevoegde waarde van systemen (netwerken), met name voor duurzame ontwikkeling (bosbeheer, emissiehandel). Daarnaast werkte ik als fractieassistente voor een politieke partij in de Gemeente Amsterdam, afgewisseld met diverse reizen naar Azië en een traineeship bij een non-profit organisatie in Bangkok. Na mijn studies heb ik als trainee bij de Europese Commissie gewerkt en vervolgens voor adviesbureau AEF, waar ik aan een grote verscheidenheid aan projecten heb gewerkt in wat ik nu herken als verschillende secretarisrollen: adviseur, projectleider, procesbegeleider, projectsecretaris etc. Daarna werkte ik als bestuurssecretaris voor Vilans, het kenniscentrum voor langdurende zorg.

Een jaar of zes geleden merkte ik dat ik niet zeker wist of de weg die ik was ingeslagen wel bij mij paste. Alhoewel ik het werk als bestuurssecretaris leuk vond, knaagde er toch iets… Ik besloot om op avontuur te gaan en om, weg van alles, mezelf tijd en ruimte te gunnen om te ontdekken wat ik zou doen als niets hoeft. Waar ik over na zou gaan denken, wat ik als vanzelf op zou pakken, welke plannen en ideeën op zouden komen.

Vastbesloten én met een brok in mijn keel zegde ik mijn leuke baan op en mijn mooie appartement in De Pijp in Amsterdam, de buurt waar ik was geboren en getogen. Ik kocht een paard met gebruiksaanwijzing en vertrok vervolgens met de auto naar Frankrijk. Daar ging ik aan de slag bij Haras Naturel du Plessis, een centrum voor ‘natural horsemanship’. Als ‘working student’ genoot ik van mijn sabbatical met paarden, de natuur en het werk buiten. Ik verdiepte mij in het gedrag en trainen van paarden en benutte de periode om mij verder te ontwikkelen in het coachen van mensen met behulp van paarden, waarvoor ik enkele jaren eerder al een opleiding volgde. Verder legde ik als vanzelf verbindingen achter de schermen en pakte ik de organisatie van de jaarlijkse open dag op – het bloed kroop waar het niet gaan kon…

Na 14 maanden vond ik het tijd om terug te gaan naar Nederland. Het was voor mij duidelijk geworden dat ik graag als zelfstandig adviseur aan de slag wilde, gericht op secretariswerk. Deze adviespraktijk begon als Spiegelhuis en is inmiddels De Secretarisvogel geworden, geboren als blog vanuit de vraag ‘wat kenmerkt de secretarisrol?’ – een vraag die ik blijf verkennen vanuit verschillende invalshoeken. Al snel groeide de blog uit tot de huidige onderneming. Met De Secretarisvogel geef ik invulling aan mijn wens om het toenemende belang van de secretarisrol onder de aandacht te brengen, om de rol steviger te positioneren én om deze van het stoffige imago af te helpen. De secretaris is een veelzijdige rol met een (kleur)rijke, innovatieve historie! De illustraties van Cornelie Gogelein ondersteunen dit beeld.  

Een secretaris en cliënt noemde mij onlangs ‘ambassadeur van de secretarisrol van de toekomst’. Ik kan het zelf niet mooier zeggen.