coaching met paarden

In de coaching kan de hulp van paarden worden ingezet. Hiervoor hoef je helemaal geen ervaring of affiniteit met paarden te hebben – het gaat uiteindelijk om jouw denken en handelen en sessies met deze dieren kunnen mensen helpen om meer inzicht te krijgen in bepaalde vraagstukken. Denk hierbij aan vragen omtrent rolbewustzijn, persoonlijke effectiviteit, grenzen stellen en assertiviteit, communicatie, loopbaanvragen, leiderschap en volgerschap.

Een sessie met paarden kan worden ingezet voor individuele coaching en het is mogelijk om een sessie met de paarden te ervaren als onderdeel van het intervisieprogramma en de leergang.

Meerwaarde van reflectie met paarden PIC_0658 - kopie
Om je te ontwikkelen als persoon en in jouw rol is het vermogen om te reflecteren – zowel op jezelf als op de omgeving – cruciaal. Paarden kunnen hierin geweldig ondersteunen. Paarden worden niet gehinderd door allerlei afspraken zoals wij die hebben over wat sociaal wenselijk is. Zij laten met hun reactie zien welk effect onze manier van handelen kan hebben op onze omgeving. Dit kan verrassende inzichten opleveren.

De reden dat paarden dit goed kunnen ligt in hoe zij zich hebben ontwikkeld: om te kunnen overleven als prooidier hebben zij geleerd om te reageren op de kleinste veranderingen in gedrag en energie bij elkaar en bij andere dieren. Het zijn sensitieve dieren, afgestemd op het niveau van het gevoel. Zij reageren puur en zonder waardeoordelen op bijvoorbeeld ons handelen, onze intenties en gemoedstoestand.

Werkwijze 
Er wordt niet op een paard gezeten/gereden: coaching met paarden vindt plaats ‘vanaf de grond’ en op een voor de deelnemer passende afstand.  Door het paard goed te observeren in de interactie tijdens een sessie, kan het dier jou helpen om inzicht te verkrijgen in bepaalde vraagstukken of patronen en in hoeverre deze effectief zijn.

fullsizerender

De meeste mensen hebben weinig of geen ervaring met paarden. Het kan dan spannend zijn om ‘iets’ met deze dieren te gaan doen. Als coach houd ik hier uiteraard rekening mee: veiligheid en welzijn van mens én dier worden nauwlettend in de gaten gehouden en we nemen de tijd. Niemand wordt ergens toe gedwongen. Je hoeft een paard zelfs niet aan te raken om toch waardevolle inzichten op te doen!

Meer informatie
Neem gerust contact op voor meer informatie over de mogelijkheden. Dat kan telefonisch (06 – 5519 8795) of door een berichtje te sturen naar spiegelhuis.secretarisvogel@gmail.com.